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Request for Interpretation - Response 
February 10, 2014 

 
Request for Interpretation (RFI) dated March 28, 2013, relating to Section 10.2.14, Hydrostatic (or 

Pneumatic) Strength Test, of ANSI/ALI-ALCTV:2011, Automotive Lifts - Safety Requirements for 

Construction, Testing and Validation (Technical Issue #TI-13-003) 
 

 

This document comprises the official response of the Automotive Lift Institute, Inc. (ALI) to the “Request 

for Interpretation” relating to the requirements of ANSI/ALI ALCTV, Standard for Automotive Lifts – 
Safety Requirements for Construction, Testing and Validation (2011 Edition), as submitted on March 28, 

2013. 

 

Request 1:  When hydrostatic testing hydraulic (or pneumatic) cylinders, should the hydrostatic test 
pressure be equal to three (3) times the maximum operating pressure measured in the OPERATION 

TEST AND/OR THE LATERAL SYNCHRONIZER TEST?  

Response 1:  YES   

Request 2:  When hydrostatic testing hydraulic (or pneumatic) cylinders is it permissible to employ a test 

fixture that enhances the hoop strength or longitudinal strength of the cylinder during the testing process?  

Response 2:  NO 

Request 3:  When hydrostatic testing hydraulic (or pneumatic) cylinders is it permissible to employ an 

auxiliary power source?  

Response 3:  YES 

Request 4:  When hydrostatic testing hydraulic (or pneumatic) cylinders and plunger seal leakage is such 
that the hydrostatic test pressure cannot be maintained for the required one (1) minute, is it permissible to 

plug the dry side breather and provide pressurized fluid on the dry side of the piston?   

Response 4:  NO 

Request 5:  When hydrostatic testing hydraulic (or pneumatic) cylinders and plunger seal leakage is such 

that the hydrostatic test pressure cannot be maintained for the required one (1) minute, is it permissible to 

make a “design change” to the plunger seals to reduce leakage to a manageable amount?  

Response 5:  YES 
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Request 6:  When hydrostatic testing hydraulic (or pneumatic) cylinders and plunger seal leakage is such 

that the hydrostatic test pressure cannot be maintained for the required one (1) minute, is it permissible to 
use an auxiliary power source with a discharge flow rate higher than that of the intended fluid supply 

system?   

Response 6:  NO 

Request 7:  If the cylinder has an internal stop, should the stop be in place to define the extended position 

for push cylinders and retracted position for pull cylinders?  

Response 7:  YES 

Request 8:  If the cylinder has an external stop, should the stop be tested in conjunction with the 

hydrostatic strength test (with the cylinder located either in the lift or in an appropriate test fixture)?  

Response 8:  YES 

Request 9: When hydrostatic testing hydraulic (or pneumatic) cylinders, should the hydrostatic pressure 
be applied to the volume that is contained on the wet side of the piston when the plunger is in the fully 

extended position for push cylinders and fully retracted position for pull cylinders?    

Response 9:  YES 

Request 10:  When hydrostatic testing hydraulic (or pneumatic) pull cylinders is it required to restrain the 

plunger short of full retraction to test the rod to piston connection (with the cylinder located either in the 

lift or in an appropriate test fixture)?   

Response 10:  YES 

Request 11: When hydrostatic testing hydraulic (or pneumatic) pull cylinders when the plunger is short 
of full retraction to test the rod to piston connection (with the cylinder located either in the lift or in an 

appropriate test fixture), is the rod to anchor connection required to restrain the load with no permanent 

deformation?   

Response 11:  NO 

Request 12: When hydrostatic testing hydraulic (or pneumatic) cylinders employed in hinged lifts, 

should the hydrostatic pressure be applied to the volume that is contained on the wet side of the piston 
when the plunger is in the position where the maximum operating pressure is observed during the 

OPERATION TEST AND/OR THE LATERAL SYNCHRONIZER TEST?  

 
Response 12:  NOT REQUIRED 

 


